V projektu Hrana svoje mesto najde izbrana Škofja Loka
Na Mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani Ekologi brez meja v sodelovanju z Lidlom Slovenija začenjajo aktivnosti za celostno preprečevanje in zmanjševanje količin zavržene hrane na ravni lokalnih skupnosti. Za sodelovanje v pilotnem projektu Hrana svoje mesto najde je bila izbrana občina Škofja Loka.
Ekologi brez meja so k sodelovanju povabili obstoječe in bodoče občine iz mreže Zero waste Slovenija, saj so te skupnosti po njihovih izkušnjah zaradi zero waste strategije bolj dovzetne in pripravljene na ambiciozne spremembe.
Ob tej priložnosti je župan občine Škofja Loka Tine Radinja povedal: »Na poti proti zero waste inciativi smo v Škofji Loki veseli, da lahko v sklopu tega projekta posvetimo posebno pozornost zavrženi hrani, ki od nas ne zahteva globokih prilagajanj - le našo odločitev in nekaj sprememb obnašanja - hitro lahko naredimo razliko, ki je pomembna.«
V okviru projekta bodo iskali možnosti za zmanjšanje zavržkov hrane znotraj treh ciljnih skupin: javni sektor, gospodarski subjekti, gospodinjstva in izdatno ozaveščali o tematiki. Projekt bodo zaključili na Slovenski dan brez zavržene hrane, ki smo ga na pobudo Lidl Slovenija prvič obeležili 24. aprila letos in je bil tudi glavni povod za začetek sodelovanja in aktivnosti med trgovcem in okoljevarstveniki. Tina Cipot, vodja področja korporativnega komuniciranja v Lidl Slovenija pravi: »V Lidlu Slovenija se zavedamo se, da je zavržena hrana večplastni izziv, s katerim se moramo sistemsko soočiti na vseh ravneh – tako proizvajalci, kot tudi trgovci in na koncu kupci. S pilotnim projektom »Hrana svoje mesto najde« v Škofji Loki ustvarjamo poligon za lokalno okolje, da najprej razišče svoje potenciale na tem področju, nato pa tudi vpelje potrebne rešitve. Že sedaj se veselimo spodbudnih rezultatov.«
Urška Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja, pa pojasnjuje: »V preteklosti smo tematiko zavržene hrane skozi projektne, raziskovalne in promocijske aktivnosti naslovili že večkrat - imamo veliko znanja, izkušenj in idej, zdaj si želimo vse to videti v praksi.« V pilotnem projektu bodo oblikovali konkreten model sodelovanja z lokalno skupnostjo na področju ravnanja in predvsem zmanjšanja zavržene hrane in ga nato ponudili v izvajanje tudi ostalim občinam.
VIDEO